21 Mayıs 2017 Pazar

CIDNA : 1927-1929 Yurtdışı

Ülkemize hava postası taşıma izinini alan CIDNA hava yolu şirketi sonraki yıllarda da başta uçuş rotası üstündeki ülkelerden olmak üzere hava postası taşımaya devam etti,  ancak diğer ülkelerin aerofilatelistlerinin de zaman zaman ülkemize hava postası gönderdiği görülmektedir. 


Çekoslovakya'nın başkenti Prag şehrinden 1929 yılında, uçak sürşarjlı pullar ile taahütlü olarak İstanbul'a gelmiş Hava postası zarfı, zarfın arka yüzünde İstanbul ve Galata varış damgaları var.




1918 yılında Çekoslovakya'nın kuruluşunda onlara verilen bugün Ukrayna sınırları içinde bulunan Uzhorod şehrinden Prag'a  Çekoslovakya'nın ulusal hava yolu CSA  ilk uçuşu ile taşınan ve ülkemize gönderilen 1929 tarihli özel ilk uçuş damgalı hava postası zarfı, zarfın arka yüzünde İstanbul ve Galata varış damgaları bulunuyor.




Macaristan'dan 1929 yılında ülkemize gönderilen, Macar uçak pullu hava postası gönderisi, zarfın arkasında Galata varış damgası var.



1929 yılında Bükreş'ten  ülkemize gönderilen uçak pullu ve Romen uçak postası damgalı hava postası gönderisi.



Lahey Konferansı damgalı, 1929 yılında KLM uçuşu ile Viyana' ya gitmiş oradan İstanbul'a uçmuş hava postası kartı, kartın arkasında Viyana, İstanbul, Galata varış damgaları ve Hollanda'nın İstanbul konsolosluğu damgası bulunuyor. O dönemde yeni denenmeye başlanan postayı hızlandırmak amacı ile yapılan gece uçuşu ile taşınmış olması dikkat çekici.



İsveç AB Aerotransport şirketinin Stockholm Viyana uçuşlarına başlamasından faydalanarak gönderilmiş, 1929 özel ilk  uçuş damgalı hava postası zarfı. Zarf her ne kadar Kıbrıs'ın Limasol şehrine gönderilmiş ise de İstanbul'a kadar CIDNA tarafından taşınmış, ülkemizden Kıbrıs'a normal posta ile gitmiş olmalı.