1 Ocak 2017 Pazar

Başlangıçta

Önce sıcak hava balonları ile başlayan insanın uçma macerası, havadan ağır uçan makineler yani uçaklar ile devam etti. Emekleme dönemindeki denemeleri bir yana bırakır isek İstanbul 1909 yılında Sultan V. Mehmet Reşat döneminde Savaş Bakanı (Harbiye Nazırı) olan Mahmut Şevket Paşa öncülüğünde başlayan Osmanlı ordusunu yenileme çabaları dolayısı ile balon ve uçaklar ile tanıştı.

1909 yılı Mayısında Astra yapımı bir sıcak hava balonu Türk ve Fransız bayrakları ile süslenmiş olarak, Taksim Topçu kışlası önündeki Talimhane alanından havalanarak bir gösteri uçuşu gerçekleştirdi.


1909 yılı Aralık ayında ise Baron de Caters sarı renkli uçağı ile yine Taksim meydanından havalanarak iki gösteri uçuşu gerçekleştirdi, uçağın boğazdan gelen rüzgarlar nedeni ile bir kaç dakika süren uçuşları sonrası başarılı inişler gerçekleştiremeyip, her iki seferde yere çakılmasına karşın İstanbullularda ilgi uyandırmayı başardı.



Birkaç gün sonra ise Fransa'dan İngiltere'ye kendi yapımı olan uçak ile Manş denizini başarı ile geçerek ün kazanmış olan M.Bleriot bir gösteri uçuşu için Taksim meydanından kalktı ise de boğazdan gelen şiddetli rüzgarlar nedeni ile Kurtuluş (o zamanki adı ile Tatavla) mahallesinde bir evin bahçesine düştü, uçak parçalanırken M.Bleriot oldukça ağır bir şekilde yaralandı.


Servet-i Fünun dergisinde çıkan Bleriotun uçuşu ve kazası ile ilgili yazı
Servet-i Fünun dergisinde çıkan Bleriotun uçuşu ve kazası ile ilgili yazıdan
Resmin altında "Bleryo ve balonu" yazıyor!


Birkaç yıl sonra uçakların gelişmesi sonrasında Osmanlı ordusu Fransız Robert Esnault-Pelterie/R.E.P. firması yapımı uçaklar satın almaya karar verdi. 1912 yılı Mayıs ayında İngiliz pilot Gordon Bell kırmızı renkli uçağı ile Yeşilköyden (o zamanki adı ile Aya Stefanos) havalanıp, deniz kıyısından uçarak Taksim'e kadar başarılı bir uçuş gerçekleştirdi, ve Osmanlı Hava Gücü (Tayyare Komisyonu) doğmuş oldu. Hemen arkasından alınan Bleriot ve Deperdussin yapımı uçaklar Balkan savaşında Osmanlı hava gücü olarak görev yaptılar.


Aya Stefanos'tan Ordu adı verilen REP model uçağın kalkışı
Ayastefanos'tan Ordu adı verilen REP model uçağın kalkışı



Osmanlı döneminde basılan Gordon Bell resimli hatıra kartpostal
Osmanlı döneminde basılan Gordon Bell resimli hatıra kartpostal
Osmanlı döneminde basılan Gordon Bell resimli hatıra kartpostal
Osmanlı döneminde basılan Gordon Bell resimli hatıra kartpostal