23 Nisan 2017 Pazar

CIDNA - Yabancı Hava Postaları

1926 yılında düzenli CIDNA seferlerinin başlaması ile Paris - İstanbul rotası üzerindeki ülkelerin aerofilatelistleri ve pul tüccarları kolaylıkla yeni malzemeler üretebilme fırsatını elde etmiş oldular, ancak koleksiyonumdan seçtiğim örneklerden görüleceği gibi CIDNA uçakları ile İstanbul'a gönderilen hava postası gönderileri uçuş rotası üzerindeki ülkeler ile sınırlı değildir.


Fransa'dan İstanbul'a gönderilen bu mektubun arkasında kapama etiketi olarak fransızca hava postası propagandası vinyeti kullanılmış. Gönderilen kişi adreste bulunmadığı için posta idaremiz türkçe ve fransızca yazılı ayrılmıştır (eski yazı ile-  mufarakat etmiştir) - parti yazan bir etiketi mektuba yapıştırıp yine hava postası ile geri göndermiş.





Çekoslovakya'dan gönderilen bu kart Prag  hava postası (Praha  Letiste) damgası ile damgalanmış uçak sürşarjlı pullu, ayrıca gönderici Jar Sula tarafından bastırılan özel fransızca yazılı Uçak ile Prag-İstanbul etiketi/vinyeti yapıştırılmış. Kartta her ne kadar ilk uçuş (pruni let-premier vol) 1926 yazılı kaşe bulunuyor ise de uçuşlar Şubat ayında başladığı için bunun doğru olduğu şüpheli.





Yine Çekoslavakya'dan uçuş sezonunun sonuna doğru gönderilmiş bir mektup, uçuş sezonu o dönemlerde Şubat - Kasım aylarında yapılıyor havalar bozulunca uçuşlara ara veriliyordu.





Macaristan'dan gönderilen mektup Budapeşte hava postası (Legi posta Budapest) damgalı ve Macar uçak pullu ayrıca Macar posta idaresinin uçak resimli Budapest-Constantinople kaşesi zarfa uygulanmış.





Romanya'dan gönderilmiş mektup Bükreş hava postası (Bucuresti avion) damgalı.





İsviçre'den gönderilen mektup Zürih'te hava postası (flugpost) damgası ile damgalanmış Budapeşte'den CIDNA uçağına aktarılırken Macarca hava postası ile geldi (legi postaval erkezett) kaşesi uygulanmış, arkasında da Budapeşte transit damgası bulunuyor.




1926 Haziran ayında CIDNA ve yeni kurulan alman havayolu şirketi Luft Hansa bağlantılı hava postası taşımak için anlaştılar. Almanya'dan uçak pulları ile gönderilmiş bu mektupta kapama etiketi olarak bir filateli klubü vinyeti kullanılmış.