7 Mayıs 2017 Pazar

AEI - Yabancı Hava Postaları


Aero Espresso Italiana Anonim Şirketi (o dönemki adı ile Aero Espresso Nakliyat-ı Havaiye Şirketi) 1 Ağustos 1926 tarihinde Atina bağlantılı Brindizi İstanbul uçuşlarına başlayınca, CIDNA uçuşlarının başlaması ile görülene benzer şekilde, dönemin aerofilatelistleri için malzeme üretme fırsatı ortaya çıkmış oldu.

İtalyan pul tüccarları İlk Brindizi İstanbul uçuşu olan 4 Ağustos tarihli uçuştan sonra gerçekleşen 9 Ağustos ve 16 Ağustos günleri gerçekleştirilen uçuşlar ile taşınan, aşağıda görülen hava postası malzemelerini üretmişler.







Aşağıda görülen iki örnek ise İsviçre'nin Lozan şehrinden Ankara'ya gönderilen bir kart ve İstanbul'a gönderilen bir zarf.

Görülebileceği gibi Ankara'ya gönderilen kart 1 Ekim tarihinde Lozan şehrinden hava postası ile gönderilmiş,  6 Ekim tarihli AEI uçuşu ile Brindisi'den uçmuş acak 11 Ekim günü Ankara'ya varabilmiş.  Dönemin düzenli çalışan posta sistemi ile aynı sürede gönderinin tren ile gitmesi halinde yanıtının alınması olasılığı bile var, kısaca hava postaları henüz hızlı bir iletişim sağlamaktan uzak durumda.





Aşağıda görülen iki örnek 1926 yılında Atina'dan İstanbul'a hava postası ile gönderilmişler, ilk zarf dünyanın önemli aerofilatelistlerinden Pandelis Drossos tarafından yapılmış, her iki zarfta da Yunanistan posta idaresinin iki dilde hava postası kaşesi bulunuyor.