14 Mayıs 2017 Pazar

CIDNA : 1927-1929


1926 Yılında başlayan düzenli CIDNA uçuşları ve bu uçuşlarda düzenli hava postası taşıması daha sonraki yıllarda da devam etti. Bu yıllarda ülkemizden sadece CIDNA uçuş rotası üzerinde bulunan ülkelere değil Luft Hansa bağlantısı ile Almanya ve kuzeyinde bulunan ülkelere, Fransa üzerinden Afrika ülkelerine hava postası taşıması yapıldığını görmekteyiz. 

Koleksiyonumdan seçtiğim bazı örnekleri aşağıda paylaşıyorum.

Raphael Cohen tarafından, Ayyıldız serisinden tamamen ve kısmen dantelsiz pullarda kullanılarak, hazırlanan aşağıdaki 1927 tarihli hava postası gönderisinde Hava Postaları etiketi ve Hava Postaları İstanbul damgası bulunuyor, Viyana Hava Postaları varış damgasıda ön yüze uygulanmış.




Almanya'nın Berlin şehrine 1927 yılında hava postası ile giden zarfta özel etiket kullanılmamış, fransızca ve almanca hava postası yazısı el ile yazılmış ve özel hava postaları damgasıda bulunmuyor. Zarfa aktarma için uçaktan indiği Fürth-Nürnberg ve Frankfurt hava limanlarında lineer uçak kaşeleri ve varış damgaları uygulanmış




İndirimli basılı madde tarifesi ile Berlin'e giden 1927 tarihli Hava Postaları İstanbul damgalı zarfta, kırmızı kalemle yazılan tayyare yazısı dışında daktilo ile almanca hava postası ile yazısı bulunuyor.
Ayrıca zarfta lineer Fürth-Nürnberg hava postaları kaşesi ve dikdörtgen Berlin hava postaları kaşeleri ile Berlin varış damgası var.




1927 yılında Fas'ın Kazablanka şehrine gönderilen hava postası gönderisi Paris şehrine kadar CIDNA ile uçtuktan sonra Küçük Prens ve Gece Uçuşu kitapları'nın yazarı olan Alexander Saint-Euxpery'nin o dönemde yöneticilerinden olduğu fransız Aeropostale şirketi ile Kazablanka'ya uçuşuna devam etmiş olmalı.



1928 yılında Berlin şehrine gönderilen hava postası gönderisinde mavi kalemle yazılmış tayyare yazısı görülüyor, ön yüzünde Fürth-Nürnberg ve Dresden şehirlerinde uygulanan uçak postası kaşeleri bulunuyor. Pullar İstanbul'da yapılan Telgraf kongresi sırasında kullanılan Türkçe ve fransızca İstanbul'u ziyaret ediniz sloganlı makine damgası ile damgalanmış. Arka yüzde Fürth-Nürnberg hava limanı transit damgası bulunuyor.




Raphael Cohen'in Viyana adresine hava postası ile 1928 yılında gönderilen bu kartpostala Hava Postaları etiketi yapıştırılmış ve Hava Postaları İstanbul damgası ile damgalanmış, karta Viyana varış damgasıda uygulanmış.



Hava Postaları İstanbul damgasında farklı hava sözcükleri
Sağda birinci tip; elif harfi vav harfinden sonra
Solda ikinci tip; elif harfi vav harfinin üstünde

1929 yılında Zittaw şehrine hava postası ile gönderilen antiyeye Hava Postaları İstanbul damgasının  ikinci tipi uygulanmış. İkinci tip damga Hava sözcüğünde vavdan sonra gelen elifin vav harfi bittikten sonra değil vav harfinin üstünde olması ile kolaylıkla ayırt edilebilir.  Fürth-Nürnberg ve Dresden uçuş kaşeleri ile Fürth-Nürnberg havalimanı transit damgalarıda ön yüzde bulunuyor.