4 Haziran 2017 Pazar

AEI - Yunanistan



Aero Espresso İtalyana uçak şirketi sadece taşıdığı hava postaları ile değil Yunanistan'da hava postası ücretinin ödenmesi için basılan pul serileri ile de dünya aerofilatelisine önemli katkılarda bulunmuştur.

Yunan posta idaresi ve AEI, 1925 yılında hava postası ücretinin alınması için AEI tarafından bastırılacak olan pulların kullanılması konusunda anlaştılar. Ancak aşağıda görülen AEI tarafından bastırılan ilk uçak pulu serisi Yunanistan posta idaresi tarafından kabul edilmedi ve hiçbir zaman kullanılmadı. Görüldüğü gibi o dönem AEI tarafından kullanılan logoda bulunan martı, puldaki resimde Atina'da bulunan meşhur Akropolis üzerinde uçmaktadır.



AEI uçuşlarının başlamasından sonra Ekim ayı ortalarında basılan ve aşağıda resimleri görülen pullar Yunanistan çıkışlı hava postalarında kullanılmaya başladılar. 




Koleksiyonumdan 1926 yılı uçuşlarında Türkiye'ye gelen hava postası gönderilerinden örnekleri daha önceki yazılarımda paylaşmıştım,  daha sonraki yıllardan bazı örnekleri aşağıda görebilirsiniz.

1927 Aralık tarihli taahütlü Atina havaalanı damgalı posta gönderisinde ilk Yunan uçak serisinden üç pul kullanılmış ancak Yunan uçak kaşeleri zarfta bulunmuyor, hava postaları yazısı kırmızı renkle ve elle yazılmış. Zarfın arkasında İstanbul varış ve Kadıköy dağıtım damgaları bulunuyor.



1929 yılı Mart ayında Türkiye'ye hava postası ile gönderilmiş Yeni tip Atina havaalanı damgalı zarfının arka yüzünde İstanbul varış damgası makina ile uygulanmış ayrıca Galata dağıtım damgası bulunuyor.



1929 yılında AEI uçakları Brindisi'den Atina'ya giderken Mora yarımadasında Patras'a da inmeye başlamışlardır, böylece daha fazla yolcu ve kargo taşıyarak daha fazla gelir elde edebileceklerini umut ediyorlardı.

Aşağıda Patras'tan gerçekleştirilen ilk uçuş ile taşınan kırmızı renkte yunanca  "Aeroespresso ile" kaşeli ve İstanbul varış damgalı bir ilk uçuş zarfı görülmektedir.





AEI İstanbul dışında başka şehirlere ve yurtdışında başka şehirlerden ülkemize uçuşlar yapmak için talepte bulunmuş ise de bu talepler kabul edilmemiş ve Atina-İstanbul hattı dışında ülkemize hiçbir uçuş yapmasına izin verilmemiştir. Ancak İtalyan yönetiminde bulunan Rodos ve  On İki Ada ile Yunanistan arasında çeşitli uçuşların AEI tarafından gerçekleştirildiği görülmektedir.

Aşağıda görülen zarf Midilli adasından Atina'ya gerçekleştirilen ilk uçuş ile taşınmıştır. İlk uçuş kaşesi posta idaresinin resmi kaşesi değildir ve Drossos tarafından hazırlanmıştır. Zarfta ayrıca yunan posta idaresinin iki dilde hava postaları kaşesi, arka yüzde ise İstanbul varış damgası bulunmaktadır.