7 Ağustos 2017 Pazartesi

THP - Türkiye Hava Postaları

Türkiye Hava Postaları için alınan Curtiss Wright şirketinin Kingbird model
TC-KUŞ kuyruk numaralı uçağı


Cumhuriyetimizin ilk yıllarından başlayarak düzenli olarak sefer yapan fransız havayolu şirketlerince, 1926 yılından başlayarak italyan havayolu şirketi AEI tarafından İstanbul'a yapılan hava postaları taşımacılığı 1930 yılı başlarında posta idaremizin alman Luft Hansa havayolu şirketi ile anlaşması sonrası gelişmesini tamamlamış oldu. Ancak 1924 yılı başlarında fransız ve alman havayolu şirketlerince yapılan yurtiçi hava postası deneme seferleri ülkemiz hava sahasında yabancıların uçmasını sakıncalı gören askerler nedeni ile devam edemedi, buna karşılık aynı yıllarda komşularımız Rusya, Suriye, Irak, ve İran'ın bütün önemli şehirleri arasında hava postası taşımacılığı yapılıyordu.



Yurtiçi hava postası taşımacılığı 1930 yılı başlarında kamuoyunda tartışılmaya başlandı, askeri uçakların kullanılması, Türk Hava kurumunun hava postası taşıması konuşuluyordu, hatta ülkemiz havacılığının ilginç kişilerinden Vecihi Bey (daha sonraları Hürkuş) bile hava postası taşımacılığı için öneride bulundu.

Yanda 16 Ağustos 1931 tarihli Cumhuriyet gazetesinde konu ile ilgili yapılan haber görülmektedir.



1932 yılında Amerikan Curtiss-Wright şirketi ile yapılan bir protokol uyarınca, alınacak olan Kingbird model uçaklar amerikalı pilotlar tarafından kullanılacak ve düzenli yurtiçi hava postası taşımacılığı gerçekleştirilecekti.

Yanda 15 Kasım 1932 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Curtiss-Wright Kingbird model bir uçak ve pilotlarının ülkemize gelişi ile ilgili bir haber görülmektedir.

Bir kaç deneme uçuşu gerçekleştirildi ise de ağırlaşan hava koşulları nedeni ile kısa bir süre sonra çalışmalara ara verilmek zorunda kalındı.



1933 ilk baharında Curtiss Wright şirketi çalışmalara tekrar başladı, üç yurtiçi hat için deneme seferleri gerçekleştirildi. Bu hatlar İstanbul-Eskişehir-Ankara , Ankara-Konya-Mersin-Adana-Fevzipaşa-Urfa ve Ankara-Kayseri olarak seçildiler.

Yanda 21 Mart 1933 tarihli Cumhuriyet gazetesinde konu ile ilgili haber görülmektedir.

Bu hatlar seçilirken ilerde komşu ülkeler ile hava postası taşımacılığı anlaşmaları yapılabileceği de düşünülmüştü.

Deneme uçuşları sonrasında amerikalı pilotlar yerine askeri pilotların uçuşları gerçekleştirmesine karar verildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 20 Mayıs 1933 tarihinde Havayolları Devlet İşletme İdaresinin kuruluşunu yasalaştırdı. Ticari olarak ise Türkiye Hava Postaları adının kullanılmasına karar verildi.

Aşağıda İstanbul-Ankara uçuşları için gazetelere verilen ilan görülmektedir. Sabah saat 8:30 da İstanbul'dan kalkan uçak saat 11:10 da Ankara'ya ulaşıyordu.