7 Ocak 2018 Pazar

1949 Uçak Pulları Serisi

Daha önceki yazılarımda 1934 yılında ve sonraki yıllarda üstbaskı yapılarak hazırlanan uçak pulu serileri ile Kadınlar Birliği Kongresi ve Cumhuriyetimizin yıldönümlerinde basılan bazı serilerde bulunan uçak resimli pullar hakkında detaylı bilgiler vermiştim. Bu yazının konusu ise 1949 yılında satışa sunulan. üstat Ali Nusret Pulhan'ın sözleriyle "ilk defa olarak sürşarjsız ve çok güzel bir uçak serisi Courvoisier matbaasında bastırılarak 1-1-1949 tarihinde tedavüle çıkarılmıştır. Ankara, İstanbul ve İzmir'in havadan görünen manzaraları ile süslenen bu pullar güzel serilerimizden birini teşkil etmektedir (oluşturmaktadır)." uçak pulları serimizdir. Güzel pul serilerimizden bazılarını basan İsv.çre'de bulunan Courvoisier matbaası bu seri için de özel bir örnek pullar portföyü hazırlamıştır, altta bu portföyde bulunan üzerinde specimen/örnek üstbaskısı bulunan pullardan bazıları  bulunmaktadır.



Koleksiyonumdan 1949 uçak pulu serisi kullanılan bazı zarfları paylaşmak istiyorum, bunlardan ilki tam seri pullar ile hazırlanarak ilk gün taahütlü olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne dönemin önemli aerofilateli tüccarı George Herzog'a gönderilmiş.





Altta bulunan zarf en küçük valör olan beş kuruş pul ile hazırlanarak basılı kağıt için özel indirimli tarife ile ABD'ye dönemin ilk gün zarfları koleksiyoncusu Wilma Jean White'a gönderilmiş.



Serinin 20 kuruşluk pulu ile Antalya Korkuteli'den hava postası ile İstanbul'a uçmuş bir zarf.



Serinin en yüksek valörü olan bir liralık pul kullanılarak hazırlanan zarf hava postası ile taahütlü olarak Yunanistan'ın Atina şehrine gitmiş. 3 Nisan 1950 tarihinde İstanbul'dan yola çıkan zarf ancak 6 Nisan 1950 tarihinde Atina'ya ulaşmış görünüyor.


Savaşın 1945 yılında sona ermesinden yıllar geçmesine rağmen, Avusturya'ya İzmir manzaralı pul ile İzmir'den gönderilen hava postası zarfı Avusturya'yı işgal eden güçler tarafından açılarak sansürlenmiş.



Posta idaremizin 13 Mayıs 1949 ile 20 Mayıs 1949  tarihleri arasında yapılan Patoloji kongresi süresince İstanbul Yıldız sarayında açtığı geçici postahanenin özel damgası ile damgalanarak, İsviçre'ye hava postası ile taahütlü olarak gönderilmiş, 1949 uçak pulları tam seri olarak kullanılan zarf .