4 Mart 2018 Pazar

1953 Yeşilköy Havaalanı ve 1954 Uçak Posta Pulları


Savaş sonrası uçakların ağırlığındaki artış, İstanbul'a hava trafiğinin artması ve yeni sivil havacılık kuralları gereğince Yeşilköy hava alanına yeni beton bir pist, terminal ve kontrol kulesi yapılması zorunlu oldu. Üç senede bitirilen çalışmalar sonucunda Yeşilköy hava alanı 1 Ağustos 1953 tarihinde hizmete açıldı. Açılan yeni Yeşilköy hava alanının resimleri  29 Ekim 1953 tarihinde çıkartılan Cumhuriyetin otuzuncu yılı anma pulları serisinde ve 1954 yılında çıkartılan uçak posta pulları serisinde kullanıldı resimlerde ayrıca DHY tarafından savaş sonrasında satın alınmaya başlanan DC3 uçakları da görülmektedir.



Cumhuriyetin otuzuncu yılı anma pulları serisinde 35 kuruş değerindeki pul üzerinde yeni açılan Yeşilköy hava alanı resmi bulunan ilk gün zarfı.



1954 uçak posta pulları serisinden 5 kuruş değerindeki pul kullanılarak yapılmış yeşilköy damgalı maksimum kart.


1954 uçak pulları serisinden pulların tam seri olarak kullanıldığı Avusturya'ya taahütlü uçak postası ile gönderilmiş ilk gün zarfı, arka yüzde Yeşilköy hava alanı transit geçiş damgası.



1954 uçak pulları serisinden pullar ile iki zarf halinde hazırlanarak Amerika Birleşik Devletlerine   taahütlü uçak postası ile gönderilmiş ilk gün zarfları, arka yüzlerinde Yeşilköy hava alanı transit geçiş damgası.


1954 uçak pulları serisinden pullar ile dönemin pul tüccarı Kamer Arıkan tarafından iki zarf halinde hazırlanarak Ankara'ya  taahütlü uçak postası ile gönderilmiş ilk gün zarfları, arka yüzlerinde Yeşilköy hava alanı transit geçiş damgası.