2 Nisan 2018 Pazartesi

1957-1959 Uçak postası pulları ve uçak logolu pullar

Artan yurtdışı ve yurtiçi uçak postası kullanımı nedeni ile 1950 li yılların ikinci yarısında posta idaremizin sadece posta pulu serilerinde değil anma pulu serilerinde de uçak postası tarifesine uygun pullara emisyon programında yer verdiğini ve bu tip pulların köşesine küçük bir uçak veya kuş resmi koyduğunu görüyoruz.




Aşağıda bu pullar ile postadan geçmiş uçak postası gönderilerinden örnekler görülmektedir.





Posta idaremiz Cumhuriyetimizin yirmibeşinci yılı anma serisinde de geleneğini bozmayarak hava kuvvetlerimize ait  uçakların bulunduğu bir pula yer vermiştir.



1955 yılında çıkarılan 6623 sayılı kanunla DHY (Devlet Hava Yolları) adı değiştirilerek bugünkü THY (Türk Hava Yolları) ismini aldı. Süveyş kanalı krizi ile Mısır ile ilişkileri iyice bozulan  İngiltere eski sömürgeleri ile bağlantı uçuşlarını gerçekleştirebilmek amacı ile ülkemiz ile ilişkilerini geliştirmeye çalışıyordu, önce İngiliz BOAC - İngiliz Denizaşırı Havayolları Kumpanyası THY hissesi satın alarak ortak oldu ve daha sonra THY Vicker Viscount uçaklarından satın aldı. 1959 yılında çıkarılan posta pulu serisinin bir kuruş değerindeki pulunda THY kuruluşumuzun meşhur pijama deseni ile TC-SES Vicker Viscount  uçağının resmine yer verilmiştir.